Loading
Workshop

Podobe nasilja nad ženskam v uprizoritvenih umetnostih

30. 12. 2021, plesni studio Moj korak ob 19h 

Tema partnerskega nasilja nad ženskami, ki se dogaja v intimi odnosa, nas spremlja vsepovsod tudi v naši družbi, kjer takšno nasilje kjub vsevečjemu naslavljanju ostaja inherentno patriarhatu. Kot ena izmed stalnih problematik je tako večkrat tema v uprizoritvah, ker pa je tudi ena izmed nevralgičnih družbenih točkt, je zelo kočljiva za uprizarjanje, saj lahko v občinstvu vzbudi najrazličnejše učinke, tudi nepredvidene. V okviru performativnih umetnosti se nasilje nad ženskami pojavlja velikokrat kot spremljevalna tema, kar pa pogosto rezultira v nepoglobljeno obravnavanje te problematike; le mali segment uprizoritvenih projektov pri nas se nasilja nad ženskami loteva kot osrednje tematike, kar bi pomenilo neposredno naslavljanje intimnega nasilja, pri čimer imajo tudi konceptualno-estetsko stališče. 

V predavanju se bomo lotili analize lokalnih uprizoritev, v katerih je omenjena tema samo spremljevana, kot tudi predstav, ki intimno nasilje obravnavajo neposredno. Naslovili bomo tudi mehanizme performansa in dramskih besedil, ki problematizirajo nasilje nad ženskami. Preizpraševali pa bomo tudi potencialne družbene učinke, ki jih uprizoritvena umetnost lahko doseže.

Drugi del dogodka pa je namenjen dialogu z udeleženci v obliki delavnice. Skozi različne tehike se bomo praktično  lotili lociranja mehanizmov nasilja kot tudi ustreznega ravnanja ob soočanju z le-tem.  Za udeležbo na dogodku je obvezen pogoj PCT. 

Predavanje in delavnico bo izvajala Nina Ramšak Marković

Zaradi omejenega števila udeležencev vas prosim, da se predhodno prijavite na nina.ramsak.markovic@gmail.com.

Dogodek se bo nahajal v plesnem studiu Moj korak na Vilharjevi 3 v Ljubljani.

Workshop:

Back To Top